Snickerikurs historia

Snickerikurs grundades 2018 i Malmö. Kurserna hölls då på kvällar, helger och sommar på en verkstadsskola för blivande möbelsnickare. Redan innan starten 2018 hade man många års erfarenhet av utbildning inom möbelsnickeri. I början av 2022 flyttade Snickerikurs till nybyggda men mindre lokaler i Ystad tillsammans med Skåne finsnickeri AB som äger och driver Snickerikurs. Snickeriet utrustades med mindre maskiner för kursverksamhet och större maskiner för kommersiell tillverkning av möbler och inredning.

Kurser

Här får du lära dig bygga möbler på ett hantverksmässigt vis med verktyg och maskiner. Du får en god inblick i en möbelsnickares vardag genom att få bygga din egen möbel från grunden med en erfaren lärare vid din sida. Utifrån råsågade träbitar får du lära dig hyvla, såga, borra med maskiner. Även handverktyg som handhyvlar, stämjärn mm kommer användas vid olika typer av detaljarbeten. Du kan välja mellan olika kurser dels endagskurser med enbart handverktyg där vi tittar på och utövar olika traditionella sammansättningstekniker samt lär oss slipa verktyg. Men även möbelkurser där du får lära dig bygga hela möbler som pall, skåp och sidobord med maskiner och handverktyg utefter ritning.

En plats för lärande och hantverksutövande där möten mellan människor i olika åldrar kan ske genom hantverket. En avstressad miljö där man får möjlighet att fokusera och gå in på djupet i hantverksprocessen. Från att kanske aldrig vågat använda maskiner till att självständigt behärska såg, borr- och hyvelmaskiner men även med noggrannhet och precision öva tålamodskrävande hantverkstekniker med handverktyg. Men även att föra de traditionella hantverksteknikerna vidare och skapa förståelse för hantverket och den tid det tar att tillverka – för en hållbar utveckling.

Snickerikurs

Jag som driver Snickerikurs heter André Ekström. Jag har Gesäll- och Mästarbrev i möbelsnickaryrket samt en yrkeslärarexamen i ämnet. Jag är utbildad dels vid Carl Malmstens skola Capellagården på Öland, men även vid James Krenov´s skola College of the redwoods i Kalifornien, därutöver även vid Grebbestad samt Linnéuniversitetet. Utöver Snickerikurs driver jag även Skåne finsnickeri AB som designar och tillverkar möbler och inredningar till privatpersoner – och företag. I bagaget har jag tidigare elva års erfarenhet som lärare vid yrkesskola inom ämnet möbelsnickeri och design.

Följ oss på Instagram

Snickarkurs för nybörjare

På vackra Österlen i Skåne kan du som är intresserad av möbelsnickeri och trähantverk gå kurser. Vi har har snickarkurs för nybörjare såväl som för dig som har tidigare erfarenhet av snickeri. Dels kvällskurser, helgkurser men även sommarkurser. Här behöver du inga förkunskaper då du får lära dig verktyg och maskiner från grunden. Här finns både kurser där vi enbart arbetar för hand men även kurser där vi arbetar med verktyg och snickerimaskiner. Vår snickeriverkstad är utrustad med små stationära maskiner för kurs men även med större snickerimaskiner för tillverkning av inredningar som t ex platbyggda bokhyllor, kök, garderober och andra skräddarsydda inredningar och specialgjorda möbler. Snickerikurs drivs av Skåne finsnickeri AB som tidigare låg i Malmö men som idag finns i Ystad. För den som genomgått våra kurser i snickeri och som undrar: hur blir man finsnickare, tipsar vi gärna om olika utbildningar och utbildningsvägar till möbelsnickare. Vi kan även tipsa om lärlingsutbildning inom finsnickeri.

Helgkurs snickeri

Vi har flera olika helgkurser i snickeri. Dels pallkurs för den som är nybörjare men även skåp och bordskurs för dem som vill fördjupa sig mer i finsnickeri. Våra kurser ger en god inblick i en möbelsnickares vardag. För den som är mer intresserad av att arbeta helt för hand har vi dagskurser där vi fokuserar på traditionella sammansättningstekniker med hjälp av rit- och märkverktyg, japansåg och stämjärn där två träbitar helt enkelt ska sammanfogas ihop. Snickeriet är utrustat med små stationära snickerimaskiner för kursverksamhet men även med större maskiner som används för komersiell tillverkning av platsbyggda kök och inredninar, måttanpassade möbler och specialsnickerier. Snickerikurs ägs och drivs av Skåne finsnickeri AB som tidigare låg i Malmö men som numera ligger i Ystad.

Sommarkurs snickeri

Våra sommarkurser i snickeri här i Ystad har blivit väldigt populära då många besöker Österlen på sommaren. 2022 hölls de första sommarkurserna här på Platinagatan. Då hade Snickerikurs precis flyttat in i nybyggda tomma lokaler om 200m2 från tidigare 1000m2 nere i Malmö åren 2018 – 2022. Sommaren 2024 går kurserna för tredje året i rad här i Ystad. I snickeriverkstaden huserar både Snickerikurs och Skåne finsnickeri AB. Här varvas inredningssnickeri med kursverksamhet. I snickeriet produceras dagligdags skräddarsydda möbler och platsbyggda inredningar. På sommarkurserna får man testa på finsnickeri med verktyg och maskiner och får bygga sin egen möbel, pall eller skåp under fyra dagar. För den som är mer intresserad av enbart handverktyg erbjuds vår endagskurs där du får lära dig traditionella sammansättningstekniker.

Träslöjd kurs

För den som gillade träslöjden i skolan kommer med stor sannolikhet tycka om våra kurser. Även då vi inte håller på med träslöjd utan snarare trähantverk i form av möbel- och finsnickeri så står vi vid hyvelbänkar och arbetar med handhyvlar, stämjärn och sågar precis som i träslöjden. Här kan du gå en dagskurs och lära dig traditionella sammansättningstekniker som dåtidens möbelsnickare eller en fyradagarskurs och lära dig arbeta som en möbelsnickare gjort sen maskinerna kom in i verkstäderna. På våra dagskurser får du testa på att sammanfoga olika träbitar genom att rita och märka ut, såga för hand samt hugga och skära med stämjärn. Du kan även få lära dig maskinhyvla, maskinsåga och göra hålbilder och sammanfogningar med stationära borrmaskiner. Här kan du gå en kvällskurs eller helgkurs i snickeri och på somrarna har vi även sommarkurser. Snickerikurs ägs och drivs av Skåne finsnickeri AB och startades 2018. Då hölls kurserna de första åren i Malmö på en föredetta verkstaddsskola för blivande möbelsnickare. 2022 flyttade Snickerikurs och Skåne finsnickeri AB in på platinagatan i Ystad där kurserna hålls idag.

Kurs snickeri

Vi har flera olika kurser i snickeri. Dels kvällskurser och helgkurser men även sommarkurser. Hos oss kan du bygga en pall, ett skå eller ett sidobord men vi har även kurser i rena sammansättningstekniker där man får arbeta helt för hand. Här får du testa på att vara möbelsnickare i ett snickeri under en eller flera dagar beroende på vilken kurs du väljer att gå. Våra kurser riktar sig till den som vill lära sig arbeta med handverktyg som stämjärn, handhyvlar, japansågar, rit- och märkverktyg men även stationära verkstadsmaskiner som verktygsslipmaskiner, rikt- och planhyvlar, bordssågar, pelarborrmaskiner mm. Du får lära dig arbeta hantverksmässigt med trä så som en möbelsnickare. Vill man efter avslutade kurser veta mer om utbildningsvägar för att arbeta proffesionellt som inredningssnickare så tipsar vi gärna om olika utbildningar och lärlingsalternativ. Snickerikurs ettablerades 2018 och höll då kurser i Malmö fram till och med 2022 då verksamheten flyttade till Ystad under samma tak som Skåne finsnickeri AB. Idag varvas tillverkning av möbler och inredningar med kursverksamhet inom möbelsnickeri.

Finsnickeri kurs

Som finsnickare bygger man oftast möbler och inredningar som platsbyggda bokhyllor, garderober och kök men även trappor, dörrar och fönster och andra finsnickerier. Oftast går man en utbildning till möbelsnickare för att sen arbeta som finsnickare eller inredningssnickare. På våra kurser får du testa på möbelsnickeri under några tillfällen genom att bygga möbler med sedvanliga snickeritekniker, verktyg och maskiner. Får du mersmak efter våra kurser och vill arbeta proffesionellt med inredningssnickeri så tipsar vi gärna om utbildningar och utbildningsvägar inom snickaryrket. För dig som vill arbeta med finsnickeri på hobbybasis får efter genomgångna kurser hos oss en bra grund att stå på för att fortsätta bygga möbler på egen hand. På Snickerikurs kan du gå en kvällskurs, helgkurs eller sommarkurs antingen dagskurs med handverktyg som fokus eller en fyradagars kurs med verktyg och maskiner som fokus där du får lära dig bygga en pall, ett skåp eller ett sidobord. Snickerikurs startades i Malmö 2018 där kurserna hölls på en verkstadsskola för då blivande finsnickare men flyttade 2022 verksamheten till Ystad i samma lokaler som Skåne finsnickeri AB som tillverkar kök och inredning.

Möbelsnickeri kurs

För att bli möbelsnickare finns vanligtvis två vägar. Dem flesta går en utbildning i möbelsnickeri. Men en möjlig väg är också att gå som lärling i ett snickeri och därmed lära sig yrket. En möbelsnickarutbildning är vanligtvis flerårig då det krävs många timmars hantverkutövande för att t ex få avlägga gesällprov i möbelsnickeri för att på såvis erhålla gesällbrev d v s en möbelsnickares yrkesbevis. De flesta som utbildar sig till möbelsnickare idag arbetar därefter som finsnickare eller inredningssnickare och bygger möbler och inredningar. T ex platsbyggda inredningar som kök, garderober, bokhyllor och annan heminredning. På våra kortkurser får du testa på möbelsnickeri under några tillfällen genom att bygga en möbel med liknande tekniker, verktyg och maskiner med en erfaren lärare vid din sida. Vi kan även tipsa om olika utbilningsvägar för den som vill utbilda sig till finsnickare. Snickerikurs grundades i Malmö 2018 och höll kurser på en verkstadsskola för då blivande möbelsickare. 2022 flyttade Snickerikurs verksamheten till Ystad där kurserna hålls idag. Snickerikurs drivs av Skåne finsnickeri AB som designar och tillverkar möbler och inredningar till privatpersoner och företag. I snickeriet tillverkas t ex platsbyggda kök och inredningar, bokhyllor och garderobsinredningar och andra möbler och finsnickerier.

Platsbyggd förvaring

Förutom att vi tillhandahåller kurser i snickeri skräddarsyr vi även möbler och inredningar. Hos oss kan du få tillverkat te x en platsbyggd bokhylla, platsbyggd garderob, eller ett platsbyggt kök – med andra ord all form av platsbyggd inredning. Vi tillverkar även möbler och heminredning och andra inredningsdetaljer. Vårt inredningssnickeri finns i Ystad där allt designas och tillverkas hantverksmässigt med design och kvalité i fokus.

Inredning inspiration

Oavsett om du gillar sekelskifte, lamtlig inredning, funkis, shaker eller modern design så hjälper vi er med förslag på design när vi skräddarsyr er inredning. Våra inredningar designas och tillverkas i vårt inredningssnickeri i Ystad, Skåne. Här byggs inredningar på ett hantverksmässigt vis med design och resultat i fokus. Så väl detaljer som helhet.